Resilience: Hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimleri karşısında ruh sağlığımızı koruyabilmek anlamına gelmektedir. Latince esneklik kelimesinden türemiştir. Kriz durumlarında yeni durumun etkilerini yaşarız. Bazılarımız eski formuna geri dönerken bazılarımız kırılır, esneyemez örselenir. Psikolojik dayanıklılığın 7 anahtarı vardır.
Kabul: Var olanı kabul etmek, yolumuza devam etmenin anahtarıdır. Değişiklikleri ve krizleri birer imkan olarak değerlendirebilmek önemlidir. Çok fazla güvenlik, bizi değişikliklere karşı katı ve dirençsiz hale getirir. Bu esnekliği kazanırken, geçmişte bizi onarmış olan güçlü yanlarımızdan yararlanmamız gerekir.
Gerçekçi iyimserlik: İnsanın yaşamış olduğu durum için sorumluluk üstlenmek oldukça güçlendiricidir. Etki edebilme inancıyla (self-efficacy) da bağlantılı olarak, kendi alın yazımızı, önemli ölçüde alın terimizle oluşturabileceğimize dair inancın altını çizmek gerekir.
Etki edebilme inancı: Şunları kendinize söyleyebilmelisiniz. İşler zorlaştığında, mücadele etmek için yollar bulurum.
-Çaba gösterdiğimde, bir problemin çözümünü bulabilirim.
– Hedeflerimi gerçekleştirebilirim.
– Beklenmedik durumlarda hangi adımı atmam gerektiğini bilirim.
– Sürprizli durumlarda bile olayın üstesinden gelebileceğime inanırım.
Sorumluluk alma: İnsanın yaşamış olduğu durum için sorumluluk üstlenmesi oldukça güçlendiricidir. Etki edebilme inancıyla (self-efficacy) da bağlantılı olarak, kendi alın yazımızı, önemli ölçüde alın terimizle oluşturabileceğimize dair inancın altını çizmek gerekir.
Bağlantılardan yararlanma: Dayanışma içinde bulunmak (yardım almak ve vermek), insanlarla kurduğumuz bağı güçlendirerek hem daha mutlu hissetmemizi sağlar hem de ihtiyacımız olduğu durumlarda aldığımız desteğin sayısını ve kalitesini yükseltir.
Çözüm odaklılık: Zamanı verimli bir biçimde geçirebilmek ve akıp giden saatler üzerinde etkimiz olduğunu hissetmek, hayatı daha kontrol edilebilir algılamamıza yol açar: Önemli ve acil işlerinizi hemen halledin. Önemli ama acil olmayanları başka bir zamana planlayın. Acil ama önemli olmayanları hızlı ve konsantre olarak yapıp bitiriverin. Ne acil ne de önemli işleri çöp kovasına gönderin.
Gelecek odaklılık: Psikolojik olarak dayanıklı olan insanların önemli bir özelliği de başlarına gelen olay ne kadar üzücü ve örseleyici olursa olsun, ilk travmayı atlattıktan sonra geleceğin daha iyi olacağı yönündeki inançlarını güçlü tutmalarıdır.
Siz de kendinize odaklanın bu krizden güçlü bir psikoloji ile çıkın.