Yetkinlik bazlı performans değerlendirmenin önemi;
Hedef odaklı çalışmayı sağlar, işin beklentileri ve çalışanın niteliği arasındaki uygunluğu sağlar, çalışan memnuniyetini arttırır, kişisel gelişimimin kullanılabilir bilgilere dönüşmesini sağlar çalışan ve işletmenin amaç birliğini sağladığına katıldıkları sonucuna varılabilir.
Performans değerlendirme ve çalışan memnuniyeti uygulamaları işletmeler için gereklilik arz eder. Bu uygulamalardan edinilen geri bildirimler hem işletmenin hem de çalışanın gelişimine katkıda bulunur. İşletme için en uygun yöntemle gerçekleştirildiğinde, çalışanın işletme için bir değer olduğuna inanmasını sağlayacaktır. Çalışanın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bir eğitim planı, bireyin kariyer hedefine ulaşmasına; işletmenin de belirlediği hedeflere ulaşmasında etkin rol oynayacaktır.
İşletme içi iletişiminde; çalışanın verimini, performansını, motivasyonunu ve memnuniyetini etkileyen önemli bir faktördür. Bireyin kendini özgürce ifade edebilmesi, işletmedeki gerek ast, gerek üst gerekse de kendi düzeyindeki çalışanlarla sağlıklı iletişim kurabilmesi takım çalışması bilincini güçlendirmekte, çalışan kendisini ve diğer tüm çalışma arkadaşlarını bir bütün olarak görebilmektedir, şirket içerisinde emeğinin bütüne katkısını anlayabilmektedir. Böylelikle “biz” bilinci oluşmaktadır, biz bilinci oluşan işletmelerde ise hedeflere ulaşmanın ve başarıyı yakalamanın olasılığı artmaktadır.
Yetkinlikler; çalışanın bilgi, beceri ve tutumlarının davranışlarına yansıması olarak tanımlanır ve işletmeler için başarının kilit noktası olarak görülür. Yetkinliklerin insan kaynakları süreçlerine dahil edilmesi, doğru işe doğru eğitim düzeyindeki doğru elemanın seçilmesini sağlayacaktır. Doğru pozisyonda çalışan bireylerin ise, motivasyon, performans ve memnuniyet düzeyleri yüksek olacaktır.
Memnun çalışanlara sahip bir işletme olabilmek için çalışana değer gözüyle bakılmalı, onun beklenti, ihtiyaç ve şikayetleri önemsenmeli ve bu doğrultuda çalışma koşulları iyileştirilmelidir.
Unutulmamalıdır ki; mikro düzeyde bireyi etkileyen her durum makro düzeyde toplumu etkilemektedir.