Farkındalığı yüksek bir ekiple çalışmak büyük bir şans, şanslıyız.
Çoğu kere bireysel olarak katılmış olduğumuz Karanlıkta Diyalog’ a bir kere daha bu sefer ekipçe deneyimlemek için gittik.
Görme engelli olarak yaşarken yaşamın nasıl üstesinden gelebiliyorlar derken, hayal dünyalarındaki özgürlüğe bizi davet ettiler. Bakışımızın kısıtlı ve vizyonsuz kaldığını hissettik. Efsane bir deneyimdi.
Karanlıkta diyalog’un şu ana kadar birçok kere geliştirmiş olduğu temalarına bireysel olarak katılmıştık. Bu seferki ise bir saat boyunca karanlıkta yaşayacağımız yeni bir serüvendi.
Neler mi yaptık hemen o anlara giderek anlatmak isteriz:
Vapurun yanında oturup karşıdan karşıya şarkılar söyleyerek geçtik, sinema izledik, pazar ve çarşı gezdik, Taksim tünel arası eski tramvaya bindik, bahçelerde dolaştık, cafeden alışveriş yaptık. Bir görme engelli gibi yaşamaya çalıştık.
Çoğu zaman kendimizi onların yerine koyarak sağduyulu davranmaya çalışıyor olabiliriz ama bunu deneyimlemek bir başka…
Deneyimlemeden fark edemezsiniz. Karşılaşmadan öğrenemezsiniz.
Hayatınızda bir engel varken yaşadıklarınız ile bir engele uzaktan tanık olmanız arasında ciddi fark var. Her bir an için bunun üstesinden nasıl geliyorsunuz, bu durumda ne yapıyorsunuz gibi sorular sorarken bulduk kendimizi.Tabi şunu da belirtmek isteriz ki; kapalı alan fobisi olan kendi sınırlarını görmek isteyen arkadaşlarımız vardı. Onlara da görme engelli rehberler nasıl düşünecekleri ve böyle bir durumla nasıl başa çıkmaları gerektiğini gösterdiler. Bu arada bu durumlarda onlara rehber olan teknolojik gelişmelerden bahsetmek isteriz sizlere.
Cepten sesli betimleme ile filmin kilit noktası olan çevre, mekan, kişi ya da objeye dair özelliklerin; diyalogsuz sahnelerin sesle aktarılabilmesi ve bu sayede görme engellilerin kesintisiz film keyfi yaşaması amacıyla geliştirilmiş bir uygulama kullanıyorlar.
Bu uygulama ile film seyrederken tam bir yönetmen gibi hissediyorsunuz kendinizi. Oyuncuları kendiniz seçip, tavırlarını davranışlarını kendiniz yönetiyorsunuz.
Görme engelli arkadaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için “be my eyes” uygulaması var kullanıyor musunuz? Onlara bu konuda destek olma fırsatınız var. Şuan bu uygulamayı 177,136 görme engelli kullanıyor.3.100.787 onların gözü olacak gönüllü var.
Be my eyes uygulaması, görme engelli veya görme güçlüğü çeken kişiler ile görebilen gönüllülerin bir araya geldiği global bir topluluktan oluşuyor. Be My Eyes teknolojinin gücünü ve insan ilişkilerini kullanarak görme kaybı olan insanlara bir görüş sağlıyor. Canlı bir görüntülü arama aracılığıyla gönüllüler, görme engelli veya görme güçlüğü çeken kullanıcılara birbirine uyan renkleri bulma, ışıkların açık olup olmadığını kontrol etme, yemek hazırlama gibi çeşitli konularda yardım ediyorlar.
Muhakkak ki deneyimleyin.
Blindsquare: çevreyi tanımlayıp, bulunduğunuz yerleri ve kavşakları duyuruyor,
Google talkback: Görme engellilerin cihazlarıyla etkileşimde bulunabilmeleri için geliştirilen bir uygulama,
Sesli adımlar, looktel, KNF reader, sesli hesap makinesi, color ID Free, bu uygulamalardan birkaçı.
Gidin, karşılaşın, öğrenin tavsiye ederiz.