Çevikliği tanımlayacak olursak: her halükarda varılması gereken nihai hedef değil de, gelişim ve her türlü değişime odaklanan süreç odaklı yaklaşım tarzıdır diyebiliriz.
Öngörüye bağlı olarak fark edilmiş ihtiyaca yönelik hareket edebilmek, gerektiğinde belirlenmiş vizyona müdahale edip değiştirebilmek, çevikliğin; yolculuğun tam da kendisi olduğunu kavrayabilmek, bu dönemde başarının anahtarı olarak tanımlanabilir.
Çevik yönetim aslında mantığını bir yazılım metodolojisinden almaktadır. Bu metodolojisini 17 yazılım geliştirme gurusu tarafından Amerika’da 2001 yılında kendi yol haritalarını birbirinden bağımsız şekilde yorumlamaya çalıştı. Biraz daha açıklayıcı olmasına özen gösterecek olursak:
Agile Manifesto’da, bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermenin daha önemli ve öncelikli olduğu vurgulanmıştır. Agile pratikler uygulandığında değişime hızlı karşılık verebilmenin yanı sıra, iteratif yaklaşımı nedeniyle risklerin erken görülebilmesi kaliteyi arttırır ve pazara çıkış süresini kısaltır. Önemli bir çıktı olarak üretkenliğin arttırılması temel alınmıştır.
Y kuşağının sektör içinde bulunduğu uzun yıllarda dönüştürmeye uğraştığı kurumsal olduğunu iddia eden hantal yapılarda, mevcut dengeleri altüst ettiği kısayollar bulup iyileştirerek ya da esneterek başarılı kılmanın yollarını aranmıştı. Ama şimdi başarının sırrı; her bir sorunun çözümüne adapte olma becerisiyle, dinamik ve bu sürecin üstesinden gelebilme dinamikliğiyle buluştu. Toplamda 12 maddelik manifestonun içinde sadece yazılım oluştururken kullanılacak değil; genel geçer olarak organizasyonel yapıların işleyişiyle ilgili stratejilerde bulunmaktadır. Bunlardan organizasyonel yapıya dair iyileştirmeler şu şekildedir;
- Projelerin temelinde motive olmuş bireyler yer almalıdır. Onlara ihtiyaçları olan ortam ve destek sağlanmalı, işi başaracakları konusunda güven duyulmalıdır.
- Bir yazılım takımında bilgi alışverişinin en verimli ve etkin yöntemi yüz yüze iletişimdir.
- Çevik süreçler sürdürülebilir geliştirmeyi teşvik etmektedir.
- En iyi mimariler, gereksinimler ve tasarımlar kendi kendini örgütleyen takımlardan ortaya çıkar.
- Takım, düzenli aralıklarla nasıl daha etkili ve verimli olabileceğinin üzerinde düşünür ve davranışlarını buna göre ayarlar ve düzenler.
Bu manifestonun yol haritasında şirketlerinizi dönüştürmeniz dileğiyle.